Risto Salovaara: Käpylät näkyvät

22.3.2017

Jos jotakuta Muumilaaksossa säikäyttää, hän muuttuu helposti näkymättömäksi. Koti-isänä tutustuin uudelleen Muumilaakson elämään. Siellä tapahtuu kaikenlaista kummaa. Näkymätön lapsi –kirjassa Ninni säikähti ja katosi näkymättömiin.

Samanlainen näkymättömyyden tunne tulee usein isälle eron jälkeen. Isä saattaa nähdä lapsiaan huomattavasti entistä vähemmän. Useimmiten mies tuntee jäävänsä eron jälkeen kakkoseksi lasten elämässä. Se on monelle isälle kova pala. Kaikki yhdessä rakennettu näyttää sortuvan. Tällaisessa tilanteessa toimintakyky kriittisen tärkeällä hetkellä on usein heikentynyt, ajatukset kiertävä noidankehää ja tunteet myrskyävät.

Vanhempien erot ovat yleistyneet, mutta isät ovat muuttuneet. Miehet haluavat olla aktiivisesti mukana lastensa kasvussa ja kehityksessä, ja tasavertaiselle vanhemmuudelle on tarvetta. Isät ovat erittäin motivoituneita huolehtimaan lapsista eron jälkeenkin, ja kantavat kovasti huolta yhteyden säilymisestä.

Erossa isyys ja äitiys joutuvat tarkastelun alle. Isät näkyvät lapsiperheiden parissa työtä tekevien ammattilaisten työssä aiempaa enemmän. Isät toivovat ja tarvitsevat huomioimista tasavertaisina vanhempina äitien kanssa.

Miten saada näkymätön jälleen näkyväksi? Miessakit ry:n Isyyden tueksi ja Erosta elossa -toimintatavat ovat yksi polku, joka vie kohti näkyvyyttä.

Miessakkien vertaisryhmien päätössaunoissa,
… miesten puolella kaikki ne karheat ja koruttoman herkät tunteilut talletin huolella. Siitä seurasta elämäni loppuun asti mä saan olla ylpeä.

Risto Salovaara on kuntavaaliehdokas ja miesten vertaisryhmien ohjaaja, joka luottaa ihmisyyteen.

P.S. – Muumipeikko huusi: Käpälät näkyvät! - Hän näkyy, hän näkyy!

Lainaukset:
- Yleisessä saunassa, Juha Vainio
- Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia, Tove Jansson